Склополотно: призначення, види

Склополотно, малярське павутинка, склошпалери – так називають один і той же будівельний матеріал зі скловолоконних ниток. Але не варто плутати його зі шпалерами: на відміну від них у малярської павутинки немає вираженого малюнка і вона може бути використана не тільки як чистове оздоблення поверхонь.

Отже, склополотно – це матеріал зі спеціальних скляних ниток, спресованих у тонкі неткані листи, який застосовується як армуючий або декоративний покриття. Розглянемо його призначення та види докладніше.

Стеклохолст: назначения, виды - фото 1

Коли і навіщо потрібне склополотно

Завдання склополотна – швидко та якісно підготувати поверхню до фінішного оздоблення. Його поклейка дуже проста і не вимагає особливих будівельних навичок, при цьому таке тонке павутинка чудово приховає невеликі дефекти поверхні. Додаткова функція склополотна – захист стін, адже поклейка малярського павутинки попередить руйнування матеріалу та утворення нових тріщин.

Затребуваність склополотна обґрунтована, адже цей матеріал екологічний, має гарну повітропроникність і вогнетривкі властивості, протистоїть грибковим утворенням. Його можна перефарбовувати кілька разів без необхідності знімати старе покриття.

Залежно від своєї щільності, склополотно буває:

– легким (25-35 г/м2) – підходить для оздоблення стелі;

середнім (35-45 г/м2) – гарний в обробці і стін, і стель;

плотним (45-50 г/м2) – використовується лише для поклейки на стіни.

Найуніверсальніший – це склополотно середньої густини, але якщо на поверхні багато дефектів, майстри рекомендують використовувати щільний тип матеріалу для більш якісного армування.

Стеклохолст: назначения, виды - фото 2

Як поклеїти склополотно перед фінішним оздобленням

 

Однією з допоміжних переваг малярної павутинки є простата у використанні. Але при роботі зі склополотном все ж таки потрібно дотримуватися загальноприйнятих правил:

  1. Очистити поверхню. Бруд, пил, залишки інших фінішних покриттів погіршують адгезію, тому не можна залишити жодного сліду від них.
  2. Зашпаклювати великі дефекти на поверхні (тріщини, вм'ятини).
  3. Проґрунтувати поверхню відповідним складом.
  4. Нанести клей на стіну і потім прикріпити на неї лист склополотна. Кожен наступний лист необхідно клеїти встик попередньому. Альтернативний варіант - поклейка внахлест, якщо покриття криволінійне або пошкоджені краї павутинки.
  5. Розрівняти наклеєну павутинку шпателем від центру до країв.

Важливо: у склополотна є виворітний і лицьовий бік. Перша гладкіша, а друга – ворсиста, тому саме вона добре зчепляється з робочою поверхнею. Обов'язково перевіряйте кожен лист при поклейці і кріпіть склополотно виворітною стороною до стіни або стелі.

Після поклейки склополотна рекомендуется нанести тонкий слой шпаклёвки. Теперь вы можете переходить к финишной отделке – обои или краска отлично лягут на обработанную поверхность!

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре