Правила нанесення штукатурки

Штукатурка та шпаклівка – важливі етапи роботи у підготовці стін перед фінішним оздобленням. У протилежному випадку плитка, фарба або інший оздоблювальний матеріал може погано лягати на поверхню, а якщо стіни нерівні, буде виглядати неестетично. Термін служби фінішного покриття також залежить від того, наскільки якісно оштукатурені або відшпакльовані стіни. Тому, наносити склади потрібно з точним знанням технологічного процесу.

Почнемо з визначень:

Штукатурка – найпопулярніший спосіб вирівнювання поверхонь та глибоких дефектів, який може бути фінішним покриттям або базою для нанесення інших продуктів.

Шпаклівка – фінішне вирівнювання стін, стелі та інших поверхонь, на яких залишилися невеликі дефекти (наприклад, шви між листами гіпсокартону).

Таким чином, ці будівельні суміші для вирівнювання поверхонь схожі, тому технологія їх нанесення ідентична.Правила нанесения штукатурки - фото 1

Покрокова інструкція для штукатурки та шпаклівки поверхні

 

Залежно від марки та особливостей суміші, технологічний процес може трохи відрізнятися. Але основні кроки незмінні:

Крок 1. Підготовка робочої області

Ретельно очистіть поверхню, видаліть старий шар. На цьому етапі потрібно знайти найвиступнішу частину, яка визначить потрібну товщину штукатурки. Важливо: якщо глибина дефектів більша за норму (30 мм), тоді доведеться наносити склад у кілька шарів.

Крок #2. Ґрунтування

Нанесіть відповідну ґрунтовку в один шар валиком, дайте йому висохнути. Для роботи зі штукатуркою підійде універсальний склад, який посилить адгезію поверхні.

Крок #3. Нанесення суміші

Нанесить розчин штукатурки за допомогою шпателя, а потім вирівняйте поверхню. Фінішну шпаклівку наносять шпателем під кутом 60°, поступово зменшуючи його та рівномірно розподіляючи продукт.

Якщо мова йде про декоративну штукатурку, її наносять валиком, шпателем, кельмою, пензлем, лопаткою, щіткою – будь-яким інструментом, який підходить для створення бажаних малюнків.Правила нанесения штукатурки - фото 2

Рекомендації при роботі зі штукатуркою та шпаклівкою:

  1. Розчин наносите рівномірно, зразкова товщина шару – 0,3-1,5 мм.
  2. Просушіть кожен шар протягом півгодини при температурі +20°C і вище. Финішну обробку нанесіть не раніше, ніж через добу після штукатурки або шпаклівки.
  3. Вирівнюйте стіну не одразу, а частинами. Для цього знадобиться встановити маяки від областей, що найбільш виступають, або від кута приміщення.

Хороша основа – запорука красивого та рівного покриття. Неважливо, яке фінішне оздоблення ви збираєтеся використовувати, штукатурка і шпаклівка завжди повинні бути на рівні. Експерти радять: не заощаджуйте на базових продуктах, інакше доведеться миритися з неестетичним покриттям фінішним або все переробляти заново.

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре