Закладка швів гіпсокартонних плит

Гіпсокартонні листи – це універсальний матеріал для ремонтних робіт. Але є в нього одна особливість, якщо не істотний недолік: при укладанні між плитами залишаються шви, які потрібно закладати. Зробите це погано – і вже за кілька місяців на поверхні почнуть виступати з'єднання листів. Висновок: закладати шви гіпсокартонних плит потрібно відразу і якісно. І для цього стануть у нагоді правильні матеріали та інструменти.

 

Інструкція з усунення швів між гіпсокартоном

 

Насамперед купіть відповідну шпаклівку. Будь-який склад для цього не згодиться, тому виберіть відповідний тип залежно від подальшого оздоблення стін:

– для поверхонь під фарбування оптимально купити спеціальну шпаклівку для швів. Її пряме призначення - "затирання" стиків, тому вона дає найкращий ефект. – для поверхонь під поклейку шпалер підійде звичайна стартова або фінішна шпаклівка. Але в цьому випадку без серпянки не обійтися: вона додатково приховає поперечні та поздовжні шви.

Для роботи знадобляться інструменти, основний із них – це шпатель. Його ширина значення не має, а ось лезо має бути гнучким. Також заздалегідь купіть серп'янку (або паперову стрічку для швів) та ґрунтовку. Перший будівельний «продукт» перекриватиме шви після нанесення шпаклівки, а другий – готуватиме поверхню для кращого зчеплення. Заделка швов гипсокартонных плит - фото 1

Важливо: перед тим, як приступити до закладення швів між гіпсокартонними листами, переконайтеся в щільному приляганні всіх плит до поверхні. Обов'язково очистіть стіну від бруду та пилу – це запорука довговічності основи.

3 кроки до ідеальної поверхні:

Крок 1. Нанесіть на шви ґрунтовку і дочекайтеся її висихання

У гіпсокартону гарний ступінь адгезії, але ґрунтування поверхні покращить зчеплення шпаклівки з матеріалом основи. Експерти радять купувати ґрунтовки на основі акрилу.

Крок 2. Нанесіть шпаклівку шпателем

Робити це потрібно проштовхуючи продукт усередину швів та розмазуючи його вздовж стиків. По прямій лінії накладіть серпянку та притисніть її до гіпсокартону шпателем. Особливу увагу приділіть кутам. Зачекайте до повного висихання шпаклівки. Це може тривати кілька годин, але можна зачищати тільки суху поверхню.

Деякі фахівці радять повторно нанести ґрунтовку перед шліфуванням. У будь-якому випадку поверхня повинна бути абсолютно гладкою і рівною: саме так вона стане основою для фінішних робіт.

Крок 3. Відшліфуйте поверхню

Для цього скористайтеся наждачним папером або сіткою для затирання. Якщо хочете відполірувати поверхню на 5+, обов'язково підсвічуйте прожектором або лампою. Так ви побачите навіть найдрібніші нерівності.Заделка швов гипсокартонных плит - фото 2

Це основні кроки при закладенні стиків на гіпсокартоні. У технології конкретної шпаклівки можуть бути деякі відмінності. Наприклад, для кращої усадки продукту між швами може знадобитися армування, а може й ні. Після закладання стиків можна приступати до поклейки шпалер, фарбування, нанесення декоративної штукатурки.

Робота по закладенню швів між листами гіпсокартону відносно нескладна. Вам не знадобиться вузькоспеціалізований будівельний інструмент чи специфічні суміші. Тому вибирайте якісну шпаклівку, дотримуйтесь простих правил – і ваші стики на гіпсокартоні буде видно хіба що під мікроскопом!

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре