Безусадкова шпаклівка

Стіни в будинку обробляють на будь-який смак та ціну: їх можна пофарбувати, обклеїти шпалерами, оформити плиткою, панелями, декоративною штукатуркою, облицьовувати каменем. Найбільш універсальний інструмент для оздоблення – це шпатель. Він виглядає як маленька лопатка, складається з леза та рукоятки, простий у застосуванні та очищенні, довговічний.


Найпростіша класифікація шпателів – на професійні та непрофесійні. Останні ще називають одноразовими. Але насправді видів шпателів дуже багато, і щоб вибрати відповідний, доведеться дізнатися про особливості та призначення кожного.

Как выбрать шпатель - фото 1

Основные виды шпателей по назначению:

 

1. Малярний. Найбільш підходящий інструмент для фінішного оздоблення стін. Є трапецією з пластмасовою ручкою і має деякі особливості: гнучке лезо з нержавіючої сталі, тонку пластину і ширину самого інструменту не менше 2 см. Малярний шпатель нагоді для вирівнювання нерівностей і тріщин, маскування швів, вм'ятин, шпаклівки складних конструкцій.

2. Фасадний. Судячи з назви, його призначення – зовнішні роботи, але цей інструмент часто використовують для обробки стін усередині приміщень. Візуально він також нагадує трапецію, але має широке лезо 30-60 см. Тому фасадний шпатель – чудовий помічник у нанесенні будівельних матеріалів на великі площі. Ручку найчастіше виготовляють із пластмаси чи дерева, а лезо із міцної вуглецевої сталі.

3. Кутовий. Це універсальний шпатель для обробки зовнішніх та внутрішніх кутових ділянок. Його особливість – прямий кут між площинами.

4. Гумовий. Такий інструмент використовується при роботі з герметиками, обробці невеликих поверхонь або плиткових швів. Ширина його пластини велика - 40-80 см.

5. Зубчастий. Це шпатель для нанесення та розподілу по поверхні будівельного клею. Такі інструменти ділять на підвиди залежно від продукту, що застосовується: для рідкого клею потрібні дрібні зуби, для гіпсового – великі.

6. Фігурний. Шпатель використовують для нанесення фактурного малюнка, декоративної штукатурки, рідких шпалер. А якщо потрібно зняти надлишки матеріалів, застосовують скребок.

Окремо за розміром шпателі ділять на широкі (до 60 см), середні (15-25 см) та вузькі (5-10 см). Перші хороші для усунення грубих дефектів стін, а останні - заповнення дрібних западин.

Для вибору якісного шпателя необхідно знати як основні типи, а й головні критерії.

Как выбрать шпатель - фото 2

Основні критерії при виборі шпателя:

  • Жорсткість. Завдання шпателя – вирівнювати поверхню, тому він має бути жорстким, але водночас у міру гнучким. Повторюючи поверхню стіни, жодна тріщина чи вм'ятина менш помітною не стане. Довжина. Для роботи з великими поверхнями необхідні інструменти з широким лезом і навпаки. Тому довжина шпателя - питання індивідуальне і залежить від конкретного типу робіт. Ширина. Оптимальні розміри інструменту розраховуються на кшталт обробки: для малярних робіт підійде шпатель шириною 100-150 мм, для фасадних – 300-450 мм. Рукоятка. Вона має бути міцною і жорсткою, зручно лежати в руці, щоб мінімізувати навантаження на кисть при натисканні.

Додатково зверніть увагу на матеріал леза: зносостійкими вважаються шпателі, виготовлені з нержавіючої сталі. Чи вдасться обробити стіни якісно без гарного шпателя? Ні, хоч би як ви намагалися. Цей простий інструмент заощадить витрачений час при обробці поверхонь та допоможе довести їх до ідеалу.

 

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре